dinsdag 15 mei 2012

Kaart Hongkong en Victoria, Kowloon en New Territories

Kaart Hongkong: CIA
De officiële naam van Hongkong is Speciale Bestuurlijke Regio Hongkong van de Volksrepubliek China. Het gebied heeft 7.055.071 inwoners (2009). De officiële talen zijn Engels, Standaardkantonees en Standaardmandarijn. De voormalige hoofdstad is Victoria.

Hongkong ligt in het oosten van Azië. Het gebied bestaat uit 236 eilanden en ligt aan de Zuid-Chinese Zee.

het gebied ligt ten zuiden van de Chinese provincie Guangdong en de Chinese stad Shenzhen.

Hongkong bestaat uit het gelijknamige eiland dat ten oosten van de Parelrivier ligt, het schiereiland Kowloon en de New Territories.

De New Territories bestaan uit het gebied dat ten noorden van Kowloon. Het grenst aan het vasteland van China en bestaat verder uit 235 eilanden, waarvan het merendeel onbewoond zijn.

Het eiland Lantau is met 146 km² het grootste eiland, gevolgd door het eiland Hongkong.

Hongkong was van 1899 tot 1 juli 1997 een kroonkolonie van Groot-Brittannië. Sinds juli 1997 is Hong Kong als Special Administrative Region (HKSAR) officieel deel van de Volksrepubliek China.

Tot 1 juli 1997 was Victoria de hoofdstad van Hong Kong.

In 1842 werd het eiland tijdens de Opiumoorlog bij het verdrag van Nanking formeel door China aan Engeland afgestaan. Kowloon volgde in 1860, de New Territories in 1898 en in hetzelfde jaar werd de gehele kolonie voor 99 jaar van China gepacht.

Groot-Brittannië en de Volksrepubliek China sloten in december 1984 een overeenkomst waarin werd afgesproken dat de soevereiniteit over het gebied in 1997 zou worden overgedragen aan China.

Klimaat en toerisme
Hongkong heeft een subtropisch Chinaklimaat. De winters zijn droog en zeer zacht. De zomers zijn heet en vochtig.

Tor de vele bijzondere toeristische bezienswaardigheden horen Boeddhistische en Taoïstische tempels.

Districten Hongkong
Hongkong bestaat uit 18 districten. Dit zijn Central and Western Eastern, Islands District, Kowloon, Kwai Tsing, Kwun Tong, North District, Sai Kung.

Sham Shui Po, Sha Tin District, Southern District, Tai Po, Tsuen Wan, Tuen Mun, Wan Chai, Wong Tai Sin, Yau Tsim Mong, Yuen Long.

Het internationale vliegveld van Hongkong ligt bij het eiland Lantau. De luchthaven dankt zijn naam 'Chek Lap Kok' aan het kunstmatig eiland waarop het is gebouwd.

Hongkong en Kowloon: kaart CIA