maandag 11 april 2011

Kaart Rusland, oblasten, provincies, Sovjet-Unie


(Kaart Rusland: VN)
Rusland heef officieel de Russische Federatie. Het land telt 140.041.247 inwoners (2009) en de hoofdstad is Moskou. Moskou is ook de grootste stad en het economisch hart van Rusland.

Het land ligt gedeeltelijk in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië. Het Aziatische deel wordt door de VN ingedeeld bij Noord-Azië. Met een oppervlakte van 17.098.242 km² is Rusland het grootste land ter wereld.

Rusland grenst in het noordwesten aan Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen en in het westen aan Polen, Wit-Rusland en Oekraïne.

In het zuidwesten grenst het land aan Georgië en Azerbeidzjan en in het zuiden aan Kazachstan, China en Mongolië. In het zuidoosten grenst Rusland aan Noord-Korea.

In het noordwesten ligt Rusland aan de Oostzee, of Baltische Zee en in het noorden aan de Barentszzee die tot de Noordelijke IJszee hoort.

In het noordoosten ligt het land aan de Beringzee, in het oosten aan de Zee van Ochotsk en in het uiterste zuidwesten aan de Japanse Zee.

Door een smalle zeestraat wordt het land gescheiden van de Verenigde Staten (Alaska) en Japan.

Rusland wordt samen met de Verenigde Staten en China gerekend tot de supermachten op de wereld.

Kaart steden Rusland
Naast de hoofdstad Moskou zijn een aantal belangrijke steden in Rusland: Sint-Petersburg, Novosibirsk, Nizjni Novgorod, Jekaterinenburg, Samara, Omsk, Kazan, Tsjeljabinsk, Rostov, Oefa, Wolgograd, Perm.
Kaart steden Rusland: CIA

Kaart oblasten (provincies) Rusland
Rusland is bestuurlijk ingedeeld in 46 oblasten (provincies), 21 autonome republieken, 9 krajs, 1 autonome oblast, 4 autonome districten en 2 federale steden (Moskou en Sint-Petersburg).

Kaart oblasten (provincies) Rusland: CIA

Kaart Rusland topografie: CIA

Kaart voormalige Sovjet-Unie republieken: CIA