maandag 23 april 2012

Kaart Koreaans Schiereiland, Noord-Korea en Zuid-Korea

Kaart Koreaans Schiereiland: CIA
Het Koreaans Schiereiland ligt in het oosten van Azië en is verdeeld in Noord-Korea en Zuid-Korea. Vanaf het vasteland van Azië richting de Grote Oceaan heeft het een lengte van ongeveer 1.100 kilometer.

Het schiereiland heeft een kustlijn van 8.450 kilometer. Langs de onregelmatige kustlijnen in het zuiden en westen liggen de meeste van de 3.579 eilanden die bij het schiereiland horen. Cheju is het voornaamste eiland.

Het Koreaans Schiereiland grenst in het zuiden aan de provincies Jilin en Liaoning in China. In het zuidoosten kent het gebied een grens van 19 kilometer met Rusland.

Deze grenzen zijn natuurlijk gevormd door de rivieren Yalu, in Korea de Amnok genoemd, en de Tumen (Tuman, Duman).

In het oosten ligt het schiereiland aan de Japanse Zee, in het zuiden aan de Oost-Chinese Zee en in het westen aan de Gele Zee.

In het zuidwesten liggen het Koreaans Schiereiland en China aan de Baai van Korea.

De Straat Korea verbindt de Japanse Zee met Oost-Chinese Zee. Aan de overkant van de Straat van Korea ligt Japan.

Korea
De voormalige staat Korea bestond grotendeels uit een Koreaans Schiereiland.

Korea is vanaf 1945 langs de 38ste breedtegraad, en sinds 1953 langs de demarcatielijn, verdeeld in Noord-Korea (Democratische Koreaanse Volksrepubliek) en Zuid-Korea (Republiek Korea).

Bergland
Korea bestaat voor 80% uit bergland. De hoogste berg is met een hoogte van 2.774 meter de Paektu-sanwaarop de Yalu en de Tumen ontspringen.

De belangrijkste bergketen is de 600 kilometer lange T'aebaek-keten, die langs de oostkust loopt.

Klimaat Korea
Het Koreaans Schiereiland kent een gematigd landklimaat, met vrij grote regionale verschillen. Het klimaat in het zuiden is milder en er valt meer regen.

In de winter is het over het algemeen koud. De gemiddelde temperaturen liggen dan onder het nulpunt. In de zomer is het warm. De gemiddelde temperatuur stijgt dan tot boven de 25 °C.

Koreaan Schiereiland reliëf, kaart CIA