zondag 27 maart 2011

Kaart Japan en Tokyo, provincies

Japan is een eilandstaat in het oosten van Azië. Het land telt 127.078.679 inwoners (2009) en de hoofdstad is Tokyo.

De hoofdstad is ook de grootste stad van het land. De omringende agglomeratie Groot-Tokio is met meer dan 30 miljoen inwoners de grootste metropool ter wereld.

Japan wordt gevormd door 6.852 eilanden in de Grote Oceaan. Ten westen van het land ligt de Zee van Japan, met aan de overkant Zuid-Korea, Noord-Korea en Rusland.

Ten zuidwesten van Japan liggen de Straat van Korea en de Oost-Chinese Zee. Ten zuidoosten ligt de Filippijnse Zee en ten oosten ligt de Noordelijke Pacifische Oceaan (Grote Oceaan of Stille Oceaan).

Japan is onderverdeeld in 47 prefecturen.

Fukushima, waar het ernstige ongeluk met de kerncentrale plaats heeft, ligt centraal in het oosten van Japan.

Met Afghanistan onderhoudt Japan een uitstekende vriendschappelijke band.

Aardbevingen
Japan is een vulkanische eilandenboog. De regio is seismisch een van de meest actieve gebieden ter wereld. De aardbevingen die het land regelmatig treffen worden veroorzaakt door platentektoniek.

De Pacifische plaat en de Filipijnse plaat duiken langzaam naar beneden onder de Euraziatische plaat. Dit proces verloopt met enkele centimeters per jaar en veroorzaakt grote spanningen.

Steden Japan
Naast de hoofdstad Tokyo zijn een aantal andere belangrijke steden in Japan: Osaka, Nara, Kioto, Kobe, Hiroshima, Yokohama, Nagasaki, Sapporo, Nagano, Nagoya, Fukuoka.

Kaart steden Japan: CIA

Prefecturen Japan
Japan bestaat uit 47 prefecturen, die zijn te vergelijken met een provincie.

Kaart prefecturen Japan: CIA

Kaart Japan
Kaart Japan: CIA